Dansk Miljøteknologi slår et slag for miljøteknologien som dansk styrkeposition

Finansminister Kristian Jensen (V) præsenterer regeringens forslag til finanslov for 2018.

(Foto: Ritzau/Nanna Navntoft)

Artikel fra Altinget Miljø

Miljøbranchen kritiserer regeringens finanslovsudspil

FORSKNING: Der er alt for få midler til MUDP på regeringens finanslovforslag, mener Dansk Miljøteknologi, der frygter tab af dansk styrkeposition. Miljøministeren afviser kritikken.

Danske styrkepositioner inden for miljøteknologi er ved at blive sat over styr.
Det mener Dansk Miljøteknologis direktør, Jørn Jespersen.

”Man kommer til at gå glip af mange nye løsninger inden for cirkulær økonomi, vandteknologi og teknologi til at sikre bedre luftkvalitet. Det er noget, som hele verden skriger efter,” siger han og fortsætter:

”Vores styrkepositioner eroderer ganske langsomt men sikkert.”

Årsagen til kritikken er regeringens udspil til finansloven for 2018, der blev præsenteret i sidste uge. Samlet set afsætter regeringen 72,4 millioner kroner i 2018 til Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrations Program (MUDP).

Her kommer de 30 millioner fra forskningsreserven, hvor regeringen lægger op til at sende 240 millioner til udviklingsprogrammerne. De 195 millioner går til energiteknologien (EUDP), mens de sidste 15 millioner går til grønne fødevareteknologier (GUDP). Derudover lægger regeringen op til at sætte 27 millioner af til MUDP i 2019 og 25 millioner i 2020.

Men pengene rækker slet ikke, hvis du spørger i miljøbranchen.

”Det er forunderligt, at man ikke prioriterer fremtidens erhverv,” siger Jørn Jespersen og fortsætter:

”Regeringen har tilsluttet sig visionen om at fordoble eksporten af vandteknologi frem mod 2025. Så kan det jo ikke nytte noget, at regeringen skærer den gren over, vi sidder på.”

“En klar nedprioritering”

Han peger på, at der i 2015 blev afsat 130 millioner kroner til MUDP og at beløbet derfor nu er næsten halveret.

”Det er en klar nedprioritering,” siger han.

Han anerkender dog, at der er en lille god ting i finansloven. Nemlig, at regeringen ved at afsætte penge for 2019 og 2020 går bort fra etårige bevillinger.

”Det er selvfølgelig en begyndelse på at have et flerårigt perspektiv. Og det er positivt. Men det er uforståeligt, at man afsætter et så lille beløb,” siger Jørn Jespersen.

Minister kan ikke genkende billedet

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er bestemt ikke enig med Dansk Miljøteknologi.

“Såvel OECD som EU-Kommissionen har i 2017 udgivet rapporter, hvor Danmark er nummer et, når det handler om udvikling af konkurrencedygtige grønne teknologier. Så jeg kan ikke genkende det billede, som Jørn Jespersen tegner,” skriver han i en mail til Altinget.

Han fremhæver, at regeringen lægger op til at sikre større investeringssikkerhed:

“Pengene til MUDP bliver forhandlet i forbindelse med forhandlingerne om forskningsreserven, hvor regeringen blandt andet vil foreslå, at MUDP tildeles en varig bevilling med henblik på at sikre en langsigtet planlægningshorisont,” skriver Esben Lunde Larsen.

Link: Artikel fra Altinget