Debatindlæg i Politiken

Ny forsyningsstrategi savner ambitioner

Af: Jørn Jespersen
Direktør i Dansk Miljøteknologi

Teknologi

Regeringens nye strategi har ét sigte: lavere priser og besparelser. Det kommer der ikke meget udvikling ud af.

VI ER I DANMARK vant til at kunne regne med, at der kommer rent vand ud af hanen, og at vi kan bade bade ved vores strande uden at blive syge. At der kommer lys, når vi tænder for kontakten. Og at varmen fra radiatoren leveres med en høj grad af forsyningssikkerhed.

Det er samtidig vigtigt at være opmærksom på forsyningssektorens erhvervspotentiale. Den køber nemlig for 52 mia. kr. teknologi, udstyr og rådgivning om året, heraf 83 procent fra danske leverandører som Grundfos, Kamstrup, Logstor m.fl.

Disse virksomheder eksporterer for 38 mia. kr., og de er stærkt afhængige af et kvalitetsorienteret og innovativt hjemmemarked for at kunne udvikle nye produkter og bruge det som udstillingsvindue.

Der er derfor al mulig grund til, at regeringen har fremlagt et udspil til en ny forsyningsstrategi. Strategien burde imidlertid have haft overskriften: bæredygtig, cirkulær økonomi og samfundsansvar. Det ville have sat den rigtige ambition for en fortsat udvikling af sektoren og skabt grundlag for ny vækst med flere spændende jobs og øget eksport. I stedet har strategien nu et sigte, der hedder lavere priser og besparelser, og det kommer der ikke megen udvikling ud af.

Forsyningsstrategien nævner ganske vist behovet for fortsat teknologiudvikling, men som et ønske om at skabe mere konkurrencedygtige løsninger, der kan eksporteres til andre lande.

MEN VI TROR ikke på, at Danmark skal leve af at udvikle billigere løsninger, men derimod af smartere og mere værdiskabende løsninger. Fremtiden vil efterspørge rensning for hormonforstyrende stoffer og mikroplast.

Et snævert fokus på lavere priser er ikke det samme som effektivisering. Hvad med yderligere klimatilpasning, som er samfundsmæssigt rentabel? Der er ikke megen fidus ved en lavere vandregning, hvis forsikringerne stiger mere og ens kælder risikerer at blive oversvømmet.

Og det er heller ikke særlig smart at udskyde nødvendige investeringer i infrastrukturen og udskyde en meget større regning til næste generation. Ligesom indkøb af billigt grej meget hurtigt kan blive meget dyrere på grund af højere energiforbrug, større vedligehold og flere nødvendige reparationer.

SÅ TAK FOR udkastet til forsyningsstrategi. Men lad os gennem den politiske behandling af forslaget ændre fokus fra besparelser til udvikling og ny jobskabelse.